Verhalen


Via de nummers hieronder vind je het hele verhaal achter elk bouwelement. Deze zijn in huis ook terug te vinden in kadertjes verspreid doorheen het huis. Je kan de verhalen natuurlijk ook als geheel lezen.

→ We vermelden er ook bij met welke bedrijven we samengewerkt hebben, voor moest je zelf (ver)bouwplannen hebben.

→ Overkoepelend was dit Villabouw Sels. Voor hen was het circulaire verhaal nieuw, maar het enthousiasme en engagement om tot het einde maximaal voor hergebruik en recup te gaan waren zeer groot.

(Er wordt nog hard gewerkt aan meer kadertjes in huis. Later volgen dus de andere nummers.)

Buitenmuren en dak

Bakstenen

De bakstenen muren van de hoeve waren niet geïsoleerd en niet sterk genoeg om het gebouw te blijven dragen. Maar omdat ze ook het karakter van de hoeve bepalen, hebben we de oude buitenmuren zo veel mogelijk laten staan en is er een dragende structuur binnenin gebouwd. De binnenmuren en sommige stukken van de buitenmuren zijn voorzichtig afgebroken, en de stenen zijn gerecupereerd voor nieuw metselwerk. Zo hebben we geen enkele nieuwe baksteen moeten aankopen.

Snelbouwstenen zijn nieuw gekocht. Omdat het niet bepaald circulair bouwmateriaal is, hebben we er zo weinig mogelijk van gebruikt.

Stoffelen woningbouw
Godrie Grond- en afbraakwerken

Terug naar boven

Dakpannen

Om het huis stevig herop te bouwen, moest het hele dak eraf. Dat klinkt feestelijk, maar helaas moest er ook een nieuw op. De dakpannen wilden we vervangen door oude Boomse pannen.

Het onderdak moet in het geval van Boomse pannen extra stevig zijn. Onze aannemer vond hier een ecologische versie van: met natuurlijke materialen en lagere CO2 afdruk.

Dakpannen recupereren is gedoe: Dakpannen in zijn geheel van een dak halen moet met ladders en is een pak duurder dan slopen. Ook transport en stockage kosten ook geld. Recup pannen hebben zijn vooral zinvol als een sloop en bouwproject dicht bij elkaar liggen. Maar een verbouwing is altijd een avontuur en soms gebeuren er kleine mirakels: Onze aannemer Sels kon ze recupereren van een van hun andere werven op een paar kilometer afstand van hier.

Mirakels komen zelden alleen: zo houden aannemers ook wel eens overschotjes materiaal van andere werven bij. Zo had onze aannemer nog een lot leitjes liggen waarmee de zijkanten van de dakkapellen afgewerkt konden worden.

→ Joas & co Dakwerken
→ J&R dakwerken
Godrie Grond- en afbraakwerken

Terug naar boven

Een compromis: de betonnen ringbalk

Om de ruimte zo flexibel mogelijk te houden, wilden we geen dragende stenen binnenmuren. Daarom moesten we een compromis sluiten en deze zware betonnen ringbalk maken.

De eerste bouwprojecten met groen beton (met een derde gerecycleerd beton) staan op dit moment in de steigers. Zolang groen beton nog enkel voor de pioniers beschikbaar is, luidt het devies: gebruik zo weinig mogelijk beton. Dus gaan we bijvoorbeeld voor houten trappen en geen betonnen trappen.

Maar soms moeten we een compromis sluiten. Om de verdieping zonder stenen binnenmuren te kunnen bouwen, moesten we een zwaardere betonnen ringbalk maken. Het dak krijgt immers van binnenuit geen steun. Het betonafval van de sloop is ter plaatse vermalen en wordt als onderkoffer gebruikt in de hoeve en de schuur.

Stoffelen woningbouw
Godrie Grond- en afbraakwerken

Terug naar boven

Ramen en deuren

Moderne ramen isoleren veel beter dan de oudere versies. Daarom kozen we toch voor nieuw buitenschrijnwerk, zodat het aan de laatste normen voldoet qua isolatie.

Schrijnwerkerij Verrijken

Terug naar boven

Ander stenig materiaal

Tegels

Bij de afbraak zijn de rood-gele tegelvloeren voorzichtig uitgebroken om de tegels opnieuw te kunnen gebruiken. Het oorspronkelijke patroon zagen we niet zitten. We vonden (nieuwe) witte en grijze tegels van dezelfde dikte en creëerden zo een nieuw patroon met respectievelijk rode en gele accenten. De oude tegels moesten een heel traject afleggen: het cement aan de onderkant verwijderen, een centimeter bijsnijden om op dezelfde maat uit te komen als de witte en grijze tegels, en tenslotte een grondige reiniging.

Ook de nieuwe tegels hebben een lang traject afgelegd, maar dan letterlijk. Ze zijn in Vietnam gemaakt, en per containerschip naar België gereisd. Niet ideaal geven we toe, en uiteraard geen bewuste keuze maar de realiteit waarin we leven. We hadden trouwens graag nog veel meer recuperatietegels gebruikt. De beperking hier was de prijs van de plaatsing. Om het geheel financieel behapbaar te houden, hebben we in enkele ruimtes gietbeton gelegd. Niet ecologisch of circulair, maar wel goedkoper zodat het gehele budget voor de vloeren niet escaleerde.

Van De Cruys Vloer- en tegelwerken
Noordheuvel Beschutte werkplaats Brasschaat
Godrie Grond- en afbraakwerken

Terug naar boven

Het aanrecht

Een aanrecht wordt vaak gemaakt uit composiet – een mengsel van kwarts of andere granulaten, pigment en hars. Composiet is erg sterk en gaat lang mee. Het bedrijf Sustonable heeft een circulaire versie van composiet ontwikkeld. Zo wordt het granulaat gecombineerd met gerecycleerde PET, en kunnen snijafval en zelfs oude werkbladen helemaal terug verwerkt worden in nieuwe bladen. Het proces is wel nog erg jong. In de versie die wij gebruikten, zitten nog onzuiverheden in de gerecycleerde PET die zwarte vlekjes geven op het witte blad. De grootste vlekjes hebben we weggewerkt, maar je vindt vast nog wel zwarte schoonheidsvlekjes die bij een circulair project horen!

Sustonable
Schrijnwerkerij Verrijken
Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij

Terug naar boven

Stenen in de tuin

De paadjes in de tuin werden gemaakt van dorpels in blauwe steen die niet meer pasten onder de nieuwe ramen. De eigen dorpels zijn aangevuld met enkele oude dorpels van andere werven.

Zie je die berg kasseien? Die haalden we uit de paardenstal en moesten nog een nieuwe plek in de tuin krijgen. Dit is een voorbeeld  van de problemen waar we op stuiten bij circulair verbouwen: stockage. In fase 1 heb je een stapel kasseien. Die leg je dan in de schuur bij de andere gerecupereerde materialen. Tot je aan de schuur moet gaan werken… dan leg je ze op een andere plek, waar ze later weer in de weg liggen en weer verplaatst moeten worden. En wat met die hoop zand? Hopla, op de kasseien! Pas anderhalf jaar later heb je ze weer nodig. En dan maar zoeken onder de bergen puin en zand waar de kasseien nu weer liggen.

Het grootste deel van de kasseien is recup van elders. Zo’n kassei verslijt nu eenmaal niet makkelijk en recup is dus vlot vindbaar. En de kapotte stukken worden vermalen tot kiezel en kunnen dan bijvoorbeeld op een parking terecht!

De blauwe stenen van het terras komen van een plein in de Europese wijk in Brussel.

Gebroeders Sommen buitenaanleg
Rotor Deconstruction – Reused construction materials
Godrie Grond- en afbraakwerken

Terug naar boven

Staal

Stalen balken

Om staal te maken heb je veel grondstoffen en nog meer  energie nodig. Door staal te hergebruiken, vermijd je dus heel wat CO2. Deze stalen balken werden gered bij de afbraak van de melkveestal en ondersteunen nu de betonplaat voor de verdieping.

Tijdens de verbouwing kwamen twee zwaluwen en een mus hun nestje in die stalen spanten uitbroeden. Het af en aan van bouwvakkers vonden ze blijkbaar niet storend. Met nestkasten onder het dak van de schuur hopen we ze terug te lokken.

Bouwsmeedwerken Alain Matelé

Terug naar boven

De Schuur

De schuur naast de hoeve heeft ook een stalen gebinte. Dit is hersteld waar nodig, en dient gewoon opnieuw. Het dak met haar asbestplaten moest er wel af. Het nieuwe is sterk genoeg voor zonnepanelen.

Bouwsmeedwerken Alain Matelé
→ Joas & co Dakwerken

Terug naar boven

Bulldozer – Roel Stels

Het laatste vee dat op de boerderij rondliep waren stieren voor de slacht. Roel Stels maakte deze stierenkop (de “Bulldozer”) uit afgedankte landbouwwerktuigen om naar de geschiedenis van de boerderij te verwijzen. Zoek de schop, de hark, de ploeg en de zeis! Roel is ook de bedenker van de naam Villa Lactea. Via Lactea betekent melkweg in het Latijn. Koeien, melkweg, via, villa, … een kleine stap in het brein van Roel, maar een grote sprong voor boerderij De Haar.

Roel Stels

Terug naar boven

Binnenramen

Bij de afbraak van de oude stalen stal hebben we de oude stalramen gered en op verschillende plaatsen in het huis als doorkijkje in de binnenmuren geplaatst.

Godrie Grond- en afbraakwerken
Intens Interieur – smeedwerk
Glashandel Nuyens

Terug naar boven

De serre

Tussen de schuur en het huis is een serre gekomen. De serre moest zowel in het huis geschoven worden als onder de schuur passen. Deze constructie is helemaal opgetrokken uit nieuwe materialen, maar we vinden het effect wel geslaagd en hopen dat volgende generaties het onderhouden en plezier aan kunnen beleven.

Bouwsmeedwerken Alain Matelé

Terug naar boven

Hout

Eigen sloophout

Bij de sloop kwam er heel wat hout tevoorschijn: vloeren, deuren en poorten, trappen, en natuurlijk de daktimmer. Afbraakhout komt doorgaans in de verbrandingsoven terecht. Enkel onbewerkt hout (geen nagels, geen verf, …) wordt momenteel hergebruikt voor OSB en vezelplaten. Zoveel mogelijk hergebruiken is dus de boodschap! Zeker de helft van ons afbraakhout heeft zijn weg terug in het huis gevonden.

Er zijn dan wat bewerkingen nodig: nagels verwijderen, bijschaven om kromme planken recht te maken, … Een kolfje naar de hand van Resourcelab, een maatwerkbedrijf met schrijnwerkerij die van dit soort projecten haar specialisatie heeft gemaakt.

Terug naar boven

Maatkasten

Alle maatwerk in de keuken, bijkeuken, bistro, hall en slaap- en badkamers werd uitgevoerd door Resourcelab. Ze vulden ons eigen afbraakhout aan met andere restjes en recuperatiehout en maakten zo de fronten van kasten, legplanken en dergelijke. Als je goed kijkt, zie je nog de nagelgaten en memelgangen. Het binnenwerk van de kasten is wat technischer, en daarbij speelt ook prijs een grote rol. Die zijn dus uit nieuw. 

Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij
Schrijnwerkerij Verrijken

Schuifdeuren

De schuifdeuren in de keuken zijn de oude staldeuren. Wegens hun leeftijd niet meer in hun geheel bruikbaar, dus van 3 oude staldeuren zijn 2 schuifdeuren gemaakt.

Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij
Schrijnwerkerij Verrijken

Keukentafels

Deze tafels zijn gemaakt van de oude deuren van de hoeve. De planken hebben elk nog hun oorspronkelijke kleur, en kregen dankzij het maatwerkbedrijf een tof patroon.

Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij

Dakspanten

De dakspanten die je in de kamers boven ziet, zijn de oorspronkelijke spanten. Zij dragen het dak niet meer, maar dienen enkel nog als (mooie) trekker in de dakconstructie.

→ Joas & co Dakwerken

Ander sloophout

In een dak zitten behalve spanten (de dikke dragers waarop het hele dak steunt) ook gordingen (dikke lange balken), kepers (een beetje dunner) en panlatten. Veel ervan was prima herbruikbaar: als dragers van het plafond in de bistro, wat korter gezaagd als bedborden, als tafelpoten, banken en krukken, en tenslotte als legplanken.

Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij

Hitch Concept

De tafels in de bistro zijn het resultaat van een samenwerking tussen Resroucelab en Hitch Tools. Hitch Tools ontwerpt en maakt verbinders om plaatmateriaal makkelijk en stevig aan elkaar te verbinden en zo nodig weer uit elkaar te halen zonder het te beschadigen. Heel wat musea en beurzen werken met Hitch Tools voor tijdelijke stands om wegwerpprodukten te vermijden. Maar ook in Villa Lactea staan de verbinders van Hitch niet mis. Kijk eens onder de tafel, en zie zelf hoe eenvoudig en toch vernuftig het in elkaar steekt!

Hitch Tools
Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij

Terug naar boven

De trap

De trap in de living met de kachel stond vroeger in de inkomhal. Behandeling tegen memel en restauratie waren wel nodig.

Het huis heeft nog een andere recuptrap: die naar de kelder. Die hebben we wel elders aangekocht.

Trappen De Jongh
Ecologisch bouwbedrijf Huismus

Terug naar boven

Vloeren

Livings en speelruimte

Op het gelijkvloers zijn de planken afkomstig van oude houten wagons, die stilaan uit roulatie worden genomen.

Parketvloeren Michiels
Identity-2 Handel in historisch hout

Opkamer

De zoektocht naar recup materialen was erg aanstekelijk: De plankenvloer uit de opkamer is door de werfleider van Sels gered bij een afbraak van een ander huis, en kreeg bij ons een tweede leven. Mee dankzij het maatwerkbedrijf Noordheuvel, waar de nagels uit alle planken werden gehaald.

Parketvloeren Michiels
Villabouw Sels
Noordheuvel Beschutte werkplaats Brasschaat

Slaapkamers

De vloer van de slaapkamers is afkomstig van een oude turnvloer van zwevende beuk. In de slaapzolder hebben we de oorspronkelijke strepen van het basketbalveld laten staan, in de andere kamers werden ze netjes weg geschuurd.

Parketvloeren Michiels
Ecologisch bouwbedrijf Huismus

Plinten

Voor de plinten konden we een lot meranti planken uit een overtollige stock op de kop tikken.

Circulaire bouwmarkt Buurman Antwerpen
Schrijnwerkerij Verrijken

Het zou ideaal zijn moesten de vloeren later opnieuw kunnen gerecupereerd worden, maar dat zit er wellicht niet in: Parket wordt tegenwoordig stevig vastgelijmd, waardoor de planken splinteren als ze later losgemaakt worden. We hebben overwogen om de vloer niet te verlijmen, maar te nagelen. Maar op zo’n vloer is elke stap drie kamers ver nog hoorbaar. Toch maar een compromis gesloten. Door de vloeren allemaal op dezelfde manier te onderhouden, zullen ze qua uitzicht in de loop van de jaren meer en meer naar elkaar toegroeien. Zo hopen we dat de vloeren enkele decennia kunnen blijven liggen.

Terug naar boven

Binnendeuren

De binnendeuren konden we recupereren uit een Waalse boerderij. Zo passen ze allemaal bij elkaar. Zoals vroeger wel vaker het geval was, hebben deze geen standaardmaten. Elk deurgat moest dus op maat van de deur gemaakt worden in plaats van omgekeerd. Hetzelfde geldt voor het deurbeslag (klinken en sloten):  waar elk binnenwerk op de specifieke oude klink zou moeten worden afgestemd. Om de kosten te drukken hebben we toch maar nieuw deurbeslag besteld.

Sommige deuren moesten toch nog verkort of bijgewerkt worden. Dan heb je echte vakmensen nodig die precies weten waar de stabiliteit van het paneel van afhangt.

Rotor Deconstruction – Reused construction materials
Schrijnwerkerij Verrijken

Terug naar boven

Het Noorderterras van Antwerpen in de bistro

Waar nu de bistro is, stond vroeger een stal – met mestput en al. Deze stal was later bijgebouwd uit snelbouwstenen, en moest helemaal afgebroken worden. Een opportuniteit om zoveel mogelijk recupmateriaal te gebruiken, vonden we. stalen spanten uit de stal dragen het dak, en oude dakbalken dragen plafond van houten planken. Die vonden hun weg van het afgebroken Noorderterras in Antwerpen tot hier.

→ Joas & co Dakwerken
→ J&R dakwerken
Villabouw Sels
Resourcelab Maatwerkbedrijf / schrijnwerkerij

Terug naar boven

Isolatie

Voor de isolatie hebben we verschillende alternatieven afgewogen op vlak van circulariteit, isolerende eigenschappen en ook prijs. Zo gebruikten we uiteindelijk verschillende isolatie voor de keldervloer, het dak en de muren.

De muren

De muren werden geïsoleerd met glaswolmatten. Deze worden gedeeltelijk gemaakt van gerecycleerd glas, en zijn ook achteraf recycleerbaar. Houtvezelplaten moesten het afleggen omwille van de prijs.

Stoffelen woningbouw

Terug naar boven

De Vloeren

Voor de keldervloer gebruikten we recup XPS-platen. Voor de andere vloeren viel kurk af vanwege de prijs en schelpen vanwege de nodige dikte, waardoor de fundering dieper zou moeten. Voor de isolatie kozen we uiteindelijk voor EPS-parels (“green beads”) omdat ze chape en isolatie combineren en achteraf herbruikbaar zijn.

Stoffelen woningbouw

Terug naar boven

Het dak

Het dak werd geïsoleerd met houtvezelplaten. Dat is wat duurder, maar houdt  niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de hitte in de zomer. Hierdoor moeten we geen airco installeren.

→ Joas & co Dakwerken

Terug naar boven

Technieken

Energie en warmte

Een afweging die je bij allerhande toestellen moet maken is of je een oud toestel een tweede leven wil geven, of voor het meest energiezuinige toestel wil. Aangezien er nog veel vooruitgang wordt geboekt op vlak van energie-efficiëntie, zijn de twee bijna nooit verenigbaar. Wij kozen voor zuinige toestellen, en dus nieuw. 

Warmte halen we uit een warmtepomp met diepe boring. Dankzij vloerverwarming kan je op lage temperatuur verwarmen, wat ook weer efficiënt is. De badkamers hebben bovendien elektrische radiatoren om natte handdoeken droog te krijgen, wat anders op lage temperatuur moeilijk lukt. Het idee is dat deze zo weinig mogelijk gebruikt worden.

Een zonnepanelenproject is nog onderweg. Dankzij het grote dak van de schuur kunnen we op jaarbasis meer energie opwekken dan de hoeve nodig heeft. Hoewel uiteraard niet op elk moment.

Ventilatie hoort tegenwoordig bij elke nieuwbouw of grondige verbouwing. We kozen voor energiezuinige toestellen.

Als je alle fossiele bronnen uitschakelt, blijf je enkel nog met elektriciteit over als energiebron. Sturing wordt dan heel belangrijk. De laadpalen en de warmtepomp bijvoorbeeld, stemmen hun verbruik af op de energievraag van elk moment. De bedoeling is om pieken zoveel mogelijk af te vlakken, of net te plannen op momenten dat de zon hard schijnt.

Installatiebedrijf Verheyden
AB Group: Elektriciteitswerken, domotica, zonnepanelen
Aventi ventilatiesystemen

Water

Water gaat de kringloop rond in de hoeve. We pompen water uit een diepe put, dat we filteren voor het de leidingen in gaat. Na gebruik wordt het water gezuiverd in een IBA (= individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater), en loopt dan via een gracht naar een infiltratiepoel waar het rustig weer de grond in kan sijpelen. Ook het regenwater houden we tegen in de poel, zodat het grondwater zoveel mogelijk wordt aangevuld.

Als je circulariteit hoog in het vaandel draagt, is het altijd fijn om te kunnen samenwerken met bedrijven die dat ook doen. BelleAqua ontwerpt haar IBA’s zo dat onderdelen maximaal herbruikbaar zijn, en waar mogelijk uit gerecycleerde materialen bestaan.

BelleAqua Waterbeheer
Backx Putboringen, bodemenergie en droogzuigingen

Om ervoor te zorgen dat ruimtes in de toekomst heringericht kunnen worden, is het belangrijk om de leidingen uit de tussenmuren te houden. Alle hoofdleidingen voor elektriciteit, ventilatie en water  werden langs de buitenmuren en plafonds geplaatst. Doorheen de vloeren werden wachtbuizen gestoken die later een andere inrichting toelaten zonder de hele vloer te moeten openbreken.

Terug naar boven

Bezettingswerken

Leempleister

Dé ontdekking van de ecologische verbouwing? Leem! Klaar voor een lofzang over leempleister? Hier gaan we! Van zodra je wat opzoekwerk over ecologisch bouwen doet, kom je al snel bij leempleister terecht. In tegenstelling tot gipspleister worden aan leem geen additieven toegevoegd, zodat het bij een eventuele afbraak opgevangen kan worden voor een nieuw gebouw, of in de moestuin bij de andere grond kan gestopt worden. De herkomst is bovendien lokaal: wat er in het huis tegen de muur plakt, kwam gewoon uit een bouwput in Vlaanderen of Nederland. Bovendien heeft leem goede akoestische en vochtregulerende eigenschappen. En het ziet er zo goed uit dat je de leempleister niet moet schilderen, dus ook de prijs valt mee: Op rechte muren is de kostprijs vergelijkbaar met traditioneel gips en schilderwerk. Het klinkt te mooi om waar te zijn en toch is het zo.

Scarabee – ecologische bouwoplossingen

Terug naar boven

Fermacell-wanden

Op de verdieping worden de kamers gebouwd met Fermacell. Dat is een ciculairdere versie van Gyproc wanden. Als de ruimte op termijn een andere indeling moet krijgen, kan dat makkelijker en met minder bouwafval dan bij stenen muren. De wanden zijn bovendien bovenop de vloeren gezet. Zelfs de vloeren kunnen bij een andere indeling dus blijven liggen. Deze binnenwanden zijn geïsoleerd met houtvezelplaten vanwege de akoestiek. Fermacell heeft als voordeel dat het niet bezet moet worden en we meteen konden schilderen.

Gypro bezettings- en gyprocwerken
Gypin Gyproc- en interieurwerken
General painting schilderwerken

Terug naar boven

Gipspleister

Verbouwen, dat is zoals het leven: soms moet je compromissen sluiten: Op plafonds en schuine wanden is leempleister veel duurder. Daarom hebben we op de bovenverdieping de plafonds en buitenmuren met klassieke gipspleister bezet.

Gypro bezettings- en gyprocwerken
Gypin Gyproc- en interieurwerken
General painting schilderwerken

Terug naar boven

Sanitair

Wc’s en lavabo’s

Een fijne ontdekking in recup waren sanitaire toestellen! De lavabo’s en hang-WC’s komen uit gesloopte kantoorgebouwen in Brussel. Met wat grondige reiniging en een verse WC-bril erop zien ze er als nieuw uit. En omdat we redelijk recente modellen gebruikt hebben, zijn de afmetingen wat aansluitingen betreft allemaal al standaard. Hier dus geen extra pas- of maatwerk.

Mooie, passende en goed werkende kranen verzamelen was wat hoog gegrepen: Het kraan-, en buizenwerk hebben we dus nieuw moeten kopen. Ongetwijfeld zal ook hier in de toekomst (of misschien nu al) gerecycleerd materiaal gebruikt worden, en komt er zo een circulair alternatief.

Rotor Deconstruction – Reused construction materials
Desco Badkamers, verwarming en technieken
Alain Daniëls Sanitair en verwarming
Noordheuvel Beschutte werkplaats Brasschaat

Terug naar boven

bad en douches

Baden hebben ze minder vaak in kantoren. Maar we vonden wel een toonzaalmodel dat dus al een leventje geleid heeft.

De douches hebben uiteraard spaarkoppen. Hiermee boet je eigenlijk niets aan comfort in, terwijl je enorm bespaart op één van de grootste energievreters: warm water.

Desco Badkamers, verwarming en technieken
Alain Daniëls Sanitair en verwarming

Terug naar boven

Het “melkmachien”

Qua sanitair in de mudroom hebben we ons wat laten gaan. We wilden er een grote spoelbak, en dachten eerst aan een oude stenen trog. Die straalde echter te veel rustiek uit, en te weinig het speelsheid. Via Rombachs (zie verlichting) is Roel Stels (zie Bulldozer) komen aanwaaien. Roel was nogal gecharmeerd door de lichtinstallatie van melkbokalen. 6 van de 7 melkbokalen hadden we al toegezegd aan de Arrangerie 13 (zie ook verlichting), maar Roel vroeg of hij niet iets mocht bedenken voor de zevendee. Dat is uiteindelijk deze melkbokaal / spoelbak installatie geworden. Een beetje stoer, een beetje speels, zo hebben we het graag!

Roel Stels
Alain Daniëls Sanitair en verwarming

Terug naar boven

Verlichting

Rero Glass

Het verhaal van de lichtarmaturen is een apart verhaal in de hoeve. Het oorspronkelijke idee was om gewoon met recup-armaturen te werken, en beetje bij beetje lampen te sprokkelen die wat bij elkaar passen. Bleek dat het niet zo makkelijk was om armaturen te vinden met een hedendaags ontwerp in ofwel grote loten, ofwel een model dat regelmatig op de tweedehandsmarkt komt. Toch zeker niet voor wandarmaturen, waar we er net heel veel van nodig hadden. 

Misschien zochten we gewoon verkeerd, maar alleszins hebben we het geweer van schouder veranderd. Volgende stap: armaturen zoeken uit gerecycleerde materialen. Enkele designs kwamen zeker in aanmerking, maar toen botsten we op Rero Glass. Deze glasblazer werkt 100% circulair en maakt enkel unieke stuks. Het enthousiasme was wederzijds, en zo kwam het dat uiteindelijk zo goed als elke lamp in huis en zelfs buiten geblazen is in Hoboken uit oude flessen. 

Er zijn enkele uitzonderingen. Sommige spots, noodverlichting en oriëntatieverlichting zijn te technisch en hebben we nieuw gekocht. De armaturen van de kelder en technische ruimte zijn gewoon wel recup

Rero Glass
AB Group: Elektriciteitswerken, domotica, zonnepanelen

Terug naar boven

De melkbokalen

In een vorig leven was deze boerderij een melkveebedrijf. De inhoud van de melkerij hebben we tijdens de afbraak voorzichtig ontmanteld. In het bijzonder hadden we inspiratie voor de glazen melkbokalen in de vide van de living met de kachel. Het ontwerp is gemaakt door de binnenhuisarchitecte van Sels, samen met de Arrangerie 13 in Antwerpen.

Arrangerie 13 – Reparatie, innovatie, creatie, inspiratie
AB Group: Elektriciteitswerken, domotica, zonnepanelen

Terug naar boven

Losse lampen

Voor nachtlampjes en staande lampen is er keuze te over op de tweedehandsmarkt. Mits wat zoeken, vind je ook grote reeksen om wat eenheid te creëren in het interieur.

More Circular is een bedrijf dat armaturen maakt uit resten gips van bezetters. Deze resten hebben voorlopig geen andere bestemming dan bouwafval. More Circular uit ’s-Gravenwezel maakt er prachtige lampen van. Dus hielden wij een emmertje gipsafval apart dat verwerkt is in twee prachtige tafellampen.

More Circular

Terug naar boven

Textiel

Gordijnen

De gordijnen zijn nieuw, maar wel uit 100% gerecycleerde wol of polyester. De markt voor gerecycleerde vezels begint zich echt uit te breiden, zeker voor interieurtextiel. Je hoeft bovendien geen compromissen te sluiten qua esthetiek of prijs. Dat ging dus makkelijk!

The Fabric – Interieurtextiel en decoratie

Terug naar boven

Tapijten

Alle tapijten zijn uit Kringwinkels afkomstig. We kozen voor 100% wollen tapijten. Wol houdt namelijk geen vuil vast, en slijt niet makkelijk. We moesten dus enkel het stof verwijderen om ze er terug als nieuw te doen uitzien, iets waar de beschutte werkplaats Noordheuvel ons mee geholpen heeft..

De Kringwinkel – Opnieuw geluk
Noordheuvel Beschutte werkplaats Brasschaat

Terug naar boven

Kiemkracht

In een Kringwinkel vonden we een sierkussen gemaakt uit kleine lapjes van onverkochte jeans. Dit bracht ons op het idee om een hele serie overtrekken voor sierkussens te laten maken door Kiemkracht, een maatwerkbedrijf met naaiatelier. Een medewerkster ging aan de slag met oude jeans en resten interieurstof die we kregen van The Fabric (zie Gordijnen). Alle ontwerpen zijn uit haar creatieve brein ontsproten en geen twee kussens zijn gelijk!

De vullingen van de kussens komen uit Kringwinkels en kregen een wasbeurt.

Ook de placemats werden door Kiemkracht gemaakt uit oude boodschappentassen.

Kiemkracht Naaiatelier, was- en strijkdiensten
The Fabric – Interieurtextiel en decoratie
De Kringwinkel – Opnieuw geluk

Terug naar boven

Inboedel

Bij het verzamelen van de inboedel zijn we helemaal fanatiek te werk gegaan. Op een handjevol uitzonderingen na is elk bordje, elk lepeltje, elke zetel, elk bed tweedehands. Onze strategie? Een inboedellijst van het internet gehaald, en regelmatig Kringwinkels binnenwippen. Voor wat we na een paar maanden niet vonden in de gewenste kwaliteit of stijl, gingen we te rade bij Tweedehands.be, Whoppah of Het Meubeldepot. Het Meubeldepot is gelinkt aan een bedrijf dat inboedels verhuurt aan expats. Na enkele verhuringen worden de meubelen, matrassen, dekbedden enzovoort grondig gereinigd en verkocht. Ideaal om grote hoeveelheden te kopen zodat de eenheid in het huis bewaard blijft. De salontafeltjes, stoeltjes en speelgoedbakken in de speelruimte zijn gemaakt uit resten hout door Atelier Ollivier. Sommige stuks uit Kringwinkels zijn geschilderd door de beschutte werkplaats om een eenheid te creëren doorheen het huis.

Hier volgen onze adresjes:

De Kringwinkel – Opnieuw geluk
Kringshop (de online afdeling van De Kringwinkel)
2dehands.be
Whoppah – Marktplaats voor tweedehands design
Rotor Deconstruction – Reused construction materials
Atelier Ollivier

Terug naar boven